Polyteknikkojen Ilmailukerhossa harrastetaan monipuolisesti ilmailua ja eri ilmailulajeja. Tällä sivulla on lyhyesti esitelty mitä kaikkea kerhossa tapahtuu ja tehdään.

Purjelentoa

Räyskälän lentokeskuksessa pitävät majaa PIKiläiset purjelentäjät ja purjelentokoneet. Kaksipaikkaiset koulukoneet Acro ja DG ovat jatkuvasti koulutuskäytössä, mitä nyt välillä joku käy lennättämässä kavereitaan. Yksipaikkaisilla koneilla lennetään harjoituslentoja kentän lähistöllä, kokeneemmat pilotit tekevät matkalentoja ympäri Etelä-Suomea. Kerhon koneilla on myös osallistuttu purjelentokilpailuihin.

Räyskälässä vietetään kesäisin jatkuvaa lentoleiriä. Kerhokämpällä voivat majoittua ne, joilla ei vielä ole omaa asuntovaunua. Rantasaunalla saunotaan joka ilta ja PIK-nuotiolle kokoonnutaan grillailemaan ja turisemaan lentopäivän tapahtumista.

Kerho järjestää vuosittain purjelennon käännepistekisan, jossa käydään kerhon kalustolla kilometrin säteellä mahdollisimman monesta käännepisteestä ja lentopaikasta. Eniten pisteitä kerännyt kerholainen voittaa.

Lentoonlähtö hetkenä minä hyvänsä (c) Riikka Huttunen

Moottorilentoa

Moottorilentoa harrastetaan niin ikään Räyskälässä, pääasiassa hinaustoiminnan muodossa. Kentältä löytyy kerhon ylpeys, 2-paikkainen PIK-23 Suhinu. Hinaustoiminnan lisäksi kone on kerholaisten käytettävissä, mikäli taskusta löytyy moottorilennon lupakirja ja tyypitys Suhinuun.

Suhinu siirtohinauskeikalla (c) Niko Lavonen

Suhinun lisäksi kerhon moottorillisten koneiden laivastoon kuuluu moottoripurjekone Sportavia Fournier RF5 ”Tuulia” OH-1037. Tuulia majailee niin ikään Räyskälässä ja on kerholaisten käytettävissä, kunhan taskussa olevasta lupakirjasta löytyy kirjaimet TMG. Koneella voidaan myös peruskouluttaa ja suunnitelmissa onkin järjestää PIK-voimin SPL-lupakirjan TMG-laajennukseen tähtäävää teoria- ja lentokoulutusta.

Ilmailua Tuulialla

Lentokoulutusta

PIK kouluttaa vuosittain lukuisia uusia lentolupakirjoja ja kelpuutuksia; purjelentolupakirjoja, hinauslento- ja pilvilentokelpuutuksia. Lisäksi järjestetään jatkokoulutusta, esim. purjelentäjille taitolento- ja matkalentokoulutusta.

Moottorilento- ja purjelentolupakirjojen teoriakurssit järjestetään talven aikana Otaniemessä. Purjelennon opiskelijoille järjestetään pääsiäisen jälkeen intensiivileiri Räyskälässä, jossa kolmessa viikossa lennetään lupakirjan suorittamiseen tarvittavat lennot.

Kaksipaikkaisella ilmassa (c) Sampsa Pärnänen

Lennokkitoimintaa

PIKiläisistä löytyy myös useita innokkaita lennokkiharrastajia. Lennokkeja lennätetään Räyskälässä lentopäivän päätteeksi, sekä lentokauden ulkopuolella pääkaupunkiseudun eri kohteissa. Keskustelu lennokeista ja niiden rakentamisesta käy vilkkaana PIKin lennokkiosaston Whatsapp-kanavalla.

Lennokin lennätystä Räyskälässä (c) Lauri Kangas

Simulaatiolentämistä

Silloin kun ei muutoin pääse lentämään, innokkaimmat lentävät kotona tietokoneella mm. Condor-purjelentosimulaattorilla. Varsinkin Condor-kisoihin osallistuminen porukalla on hauskaa puuhaa, ja oppiihan simu-lentämällä myös kaikenlaista uutta. Myös lennokkiharrastuksen alussa lennokin simu-lennättäminen on hyvää treeniä lennätysrutiinin opetteluun.

Kuinka toimin:

Lisäaskeleet edistyneille:

Condor 2 purjelentokisat (c) Lauri Kangas

Saunailtoja

Yleensä talven päätapahtuma on ollut PIK-joulut, jonka vakiintuneena ohjelmana on Otaniemen rantsussa saunominen ja ajan vietto ilmailullisen ohjelman merkeissä.

Kerhotöitä

Kaikki kiinnostuneet ja innostuneet ovat hyvin tervetulleita kerhon toimintaan mukaan ihan käytännön tasolla. Töitä voi tehdä esimerkiksi osallistumalla lentokoneiden huoltoihin tai kerhotapahtumien järjestelyyn, hinaamalla purjekoneita Räyskälässä tai vaikka ilmoittautumalla johonkin PIK-virkaan.

PIK-virkamiehiä, kerholaisia ja uuden PIK-koneen esittelytilaisuus 2019(c) Lauri Kangas

Lentokoneiden huoltoa

PIK huoltaa omat koneensa pääosin itse, vain isommat korjaukset ja viranomaisen määräämät työt ostetaan ulkopuoliselta. Kerholla on purjekoneiden huoltotiimi, joka vastaa koneiden huoltojen tekemisestä. Heidän lisäkseen kaikki kerholaiset voivat osallistua koneiden huoltoihin. Purjekoneiden huolloista pääosa tapahtuu talven aikana Räyskälässä, Otaniemessä ja PIKiläisten autotalleissa.

FQ huoltoa Räyskälässä (c) Lauri Kangas

Lentoleirejä

Jo vuosikymmenten ajan PIKiläiset ovat suunnanneet joka kevät kahdeksi viikoksi Pohjois-Ruotsiin Kebnekaisenin aaltolentoleirille. Pääsiäisen tienoilla kymmenet purjelentäjät kokoontuvat Paittasjärven jäälle auratulle lentokentälle. Alueella esiintyvässä vuoristoaallossa saattaa purjekoneella päästä jopa yli 9 km korkeuteen. Kebnen lisäksi on järjestetty leirejä myös kotimaisissa purjelentokeskuksissa.

PIK Kebnellä (c) Riikka Huttunen